Home / Hải sản / Tôm thẻ chân trắng

Tác Nhân Gây Bệnh Hoại Tử Gan Tụy Cấp Tính Đã Được Nhận Diện

Tác Nhân Gây Bệnh Hoại Tử Gan Tụy Cấp Tính Đã Được Nhận Diện
Publish date: Thursday. November 14th, 2013

Theo thông tin báo cáo từ trang web: AquaticHealth.net thì tác nhân gây bệnh hoại tử gan tụy cấp tính ở tôm đã được nhận diện là Vibrio parahaemolyticus bị chèn phage. Nguồn thông tin khác từ GAA (Global Aquaculture Alliance) thì GS. Lightner cũng đã công bố kết quả tác nhân gây bệnh EMS là 1 chủng vi khuẩn lây nhiễm cao của loài Vibrio parahaemolyticus bị nhiễm Virus hay còn gọi phage làm cho vi khuẩn này phóng thích độc tố hủy hoại gan tụy và cơ quan tiêu hóa của tôm - chủng vi khuẩn này khu trú trong hệ thống tiêu hóa của tôm.

Nguồn thông tin theo các báo cáo dưới đây:

early mortality syndrome ~ EMS
 
 
 
Article Content
Intrafish Reports

http://www.intrafish.com/news/article1369134.ece

 

You will need to subscribe to read this article.

Identified cause: Vibrio parahaemolyticus with phage


May 1, 2013
 
 
United States
Arizona—Dr. Lightner Finds the Cause of EMS
 
On May 1, 2013, the Global Aquaculture Alliance (GAA) reported that Dr. Donald Lightner, the famed shrimp pathologist at the University of Arizona, had found the cause of early mortality syndrome (EMS), a disease that is costing the shrimp farming industry a billion dollars a year.
 
Lightner’s team found that EMS is caused by a unique strain of a relatively common bacterium, Vibrio parahaemolyticus, that is infected by a virus known as a phage, which causes it to release a potent toxin.  The bacterium is transmitted orally, colonizes the shrimp gastrointestinal tract and then produces a toxin that causes tissue destruction and dysfunction of the hepatopancreas, the shrimp’s digestive organ.
 
Research continues on the development of diagnostic tests for rapid detection of EMS that will enable improved management of hatcheries and ponds.  It will also enable a better evaluation of the risks associated with importation of frozen shrimp or other products from countries affected by EMS.
 
Some countries have implemented policies that restrict the importation of frozen shrimp or other products from EMS-affected countries.  Lightner said frozen shrimp likely pose a low risk for contamination of wild shrimp or the environment because EMS-infected shrimp are typically very small and do not enter international commerce.  Also, his repeated attempts to transmit the disease using frozen tissue were unsuccessful.
 
In an effort to learn from past epidemics and improve future policy, the World Bank and the Responsible Aquaculture Foundation, a charitable education and training organization founded by the Global Aquaculture Alliance, initiated a case study on EMS in Vietnam in July 2012.  Its purpose is to investigate the introduction, transmission and impacts of EMS, and recommend management measures for the public and private sectors.
 
Information: Media Inquiries, Steven Hedlund, GAA Communications Manager (phone +1-207-831-0196, emailsteven.hedlund@gaalliance.org); Technical Questions, George Chamberlain, GAA President (phone +1-314-607-8466, email georgec@gaalliance.org).
 
Information: Donald V. Lightner, Department of Veterinary Science and Microbiology, The University of Arizona, Building 90, Room 102,117 E. Lowell Street, Tucson, Arizona 85721, USA (phone 1-520-621-4438, fax 1-520-621-4899, email dvl@email.arizona.edu, webpage http://www.microvet.arizona.edu/research/aquapath/index.htm).
 
Source: 1. Global Aquaculture Alliance.  Press Release.  Cause of EMS Shrimp Disease Identified.  May 1, 2013.


Related news

Nuôi cá chình dễ mà hiệu quả cao Nuôi cá chình dễ mà hiệu quả cao

Cá chình là loại thủy đặc sản cao cấp. Nó có thịt ngon, giá trị dinh dưỡng rất cao và còn là một vị thuốc. Trên thế giới, giá cá chình dao động từ 60-100 USD/kg.

Friday. March 27th, 2015
Một cán bộ xã làm giàu từ mô hình nuôi cá chình Một cán bộ xã làm giàu từ mô hình nuôi cá chình

Ông Nguyễn Hoàng Vũ - Bí thư Đảng ủy xã Vĩnh Lộc (huyện Hồng Dân) là một trong những cán bộ xã làm kinh tế giỏi. Nhiều năm qua, ông thực hiện mô hình nuôi cá chình trên diện tích 2.500m2 mặt nước, thu lãi từ 200 - 300 triệu đồng/năm.

Friday. March 27th, 2015
Quản lý dịch bệnh trên cá chình nuôi Quản lý dịch bệnh trên cá chình nuôi

Cá chình rất mẫn cảm với các yếu tố môi trường. Khi môi trường thay đổi sẽ ảnh hưởng đến hoạt động của cá và tạo điều kiện thuận lợi cho các loại bệnh phát triển. Cá chình nuôi trong ao, trong lồng bè hay gặp các lọai bệnh sau:

Friday. March 27th, 2015
Kỹ thuật nuôi cá chình trong hồ xi măng Kỹ thuật nuôi cá chình trong hồ xi măng

Anh Lê Phúc (38 tuổi), ở thôn Phò Nam, xã miền núi Hoà Bắc (Hoà Vang – TP. Đà Nẵng) có mô hình nuôi cá chình trong hồ xi măng thu lợi nhuận cao.

Friday. March 27th, 2015
Kỹ thuật phòng và trị bệnh cho cá chình Kỹ thuật phòng và trị bệnh cho cá chình

Để phòng bệnh cho cá ta phải bắt đầu từ giai đoạn thả giống. Trước khi thả cá, ta cải tạo và xử lý nước thật kỹ bằng vôi công nghiệp và Vimekon. Cá giống trước khi thả nên tắm bằng muối (4 – 5kg/100 lít nước để diệt khuẩn, nấm, ký sinh trùng…).

Friday. March 27th, 2015